Berichten

En de winnaar schaakprobleem is....

Eindstand schaakprobleem 2023 / 2024

Deelnemers:

1. Johan Oppewal

2. Joost Pöpping

3. Frans Eijgenraam

4. Han Bruggink

5. Henk Oosterink

6. Henk de Bruin

7. Bram Blasman

8. Maarten Marneth

9. John Stolle

10. Fred Pronk

11. Deacon Jansen

12. Eric Stevens

Aantal keer:

 20

15

15

12

6

9

4

4

9

3

1

1

Totaal punten:

 39

33

32

21

18

18

12

9

7

6

3

0

Beker Finale

Bekerfinale Joost tegen Raymond

Loperpaar bewijst zijn waarde !
 

In een spannende bekerfinale profiteerde een sterk spelende Joost van zijn sterke loperpaar en van een zeldzame onachtzaamheid van Raymond. ( Zet 24 )
Joost:  Ik kwam goed uit de opening, met dank aan enkele you tube filmpjes over de Siciliaanse opening. Als ik de zetten 5 en 6 verwisseld had, was het sterker geweest ! De zetten 17 en 18 leverden een sterke loper op b2 - met vrij zicht op veld g7 - op. ( Raymond verzuimde dit met zet 17.) .....;  Le5
te voorkomen.
Zet 21 kostte mij de kwaliteit, maar pakte door het sterke loperpaar goed uit. Zet 24.) ......;  Lh6  . Ik kon het eerst niet geloven. Geeft Raymond zomaar een loper weg ?! Ik besloot goed te kijken voor te slaan - misschien had Raymond boze plannen met zijn torens. Na 10 minuten leek me de kust veilig - SLAAN !
Het geloof in een goede afloop leek me daarna weg bij zwart.  
Raymond kon door de nederlaag "een grand slam " niet realiseren. Voor mij betekent het een jaar lang de prachtige Hans Rexwinkel wisselbeker op de schoorsteen. Dat is mij zeer dierbaar, want ik ben Hans nog niet vergeten !!

Joost

 

De Kameleon vierde in SOS - competitie.

Na de laatste ( gezamenlijke slotronde ) kan de balans van dit externe schaakseizoen worden opgemaakt. Een balans die overduidelijk naar de positieve kant doorslaat. De vierde plaats in een sterke klasse. Prima !! Drie zeges, vier gelijke spelen en slechts een nederlaag. Voorwaar cijfers om mee aan te komen. 
De laatste wedstrijd laat zich als volgt samenvatten:
Bord 1: Maarten. Snelle grootschalige afruil en daardoor een remise.
Bord 2: Bram: Gaf een veel betere stelling uit handen. 0-1
Bord 3: Johan. Partij bleef steeds in evenwicht. Remise.
Bord 4: Henk O.  Vlotte overwinning na "lokzet ".  1-0
Bord 5: Eric. Goede overwinning na prima partij-opbouw.  1-0
Bord 6: Joost. Sloeg terug met het verkeerde stuk, kostte een stuk.  0-1
 
Kijk in onderstaande tabel bij de kolom TPR  ( toernooiprestatie  )  en trek je eigen conclusie.
Die van mij:
**  Deacon weerde zich kranig en heeft met 1196 een mooie start gemaakt.
     Raymond speelde vier keer met zwart. Een superprestatie van 2062 was het resultaat. Zijn rating komt net wel/net niet boven de 1900.
     Bram bleef op bord 2 fier overeind. Hij komt boven de 1800.
     Frans was wederom de ideale invaller. Wint ca. 30 ratingpunten.
     Maarten had zijn jaar niet. Gaat flink wat punten inleveren.
     Henk O. Al zijn escapades op de verschillende schaaksites werpen hun vruchten af. Komt boven de 1800.
     Johan herstelde zich prima na een desastreuse seizoenstart. Blijft boven de 1700.
     Joost heeft het al langer niet. Gaat flink inleveren.
     Eric komt in de buurt van de 1600. Nog even de klok beter onder de knie krijgen.
 
Als wedstrijdleider veel dank aan alle spelers voor hun tomeloze inzet, sportiviteit en ( voor de chauffeurs )  de gereden kilometers.
Volgend seizoen wederom in de tweede klasse -  we moeten flink aan de bak !
                                                
 
Persoonlijke Resultaten

Speler                             Rating   1    2    3    4    5    6    7     8     #     Pt.       TPR    Kl.    W-We
Blasman, B.L. (Bram)        1778    0    1    ½    0    1    1    1    0     8     4.5      1857    0    0.82
Eijgenraam, F. (Frans)      1631    -    1     0     -    -     1    1     -     4      3        1816    2    0.99
Gessel van, R. (Raymond)1870   1    -    1      -    0    -    1      -     4      3        2062    -4    0.99
Jansen, D.J. (Deacon)            0    -    -    -      0    -     0    -      -     2      0       1196     0     0
Marneth, M. (Maarten)    1846   1    0    0    -    0    0    1      ½    7      2.5    1718    -1    -1.17
Oosterink, H.W. (Henk)    1794   1    1    1    0    ½    -    -    1      6     4.5    1899     0    0.72
Oppewal, J. (Johan)         1706    0    ½    -    0    1    1    ½   ½   7     3.5    1697    1    -0.09
Pöpping, J.M. (Joost)       1692        -    -    ½    0    -    0    -   0   4    0.5    1499     2    -1
Stevens, E. (Eric)              1572    1    0    -    0    ½    -    0      1   6    2.5    1641     0    0.58

Bijdrage van Joost.

Geslaagde Rapid - avonden.

Gezien de enthousiaste reacties van de spelers mogen we spreken van een geslaagd  experiment. Drie Rapid - avonden, met elke avond drie partijen, dit seizoen nieuw op de agenda en zeker voor herhaling vatbaar.
Veel spelers grepen de partijen aan "om eens iets anders te spelen ". Het Koningsgambiet kwam weer veelvuldig op het bord. Altijd verzekerd van een leuke partij !!
De eindstand is een rommeltje: niet iedereen speelde alle avonden mee,  maar goed, daar ging het ook niet echt om. Toch maar even de eerste drie noemen - ook leuk voor vrienden en familie.
Raymond  7 1/2 pnt.
Bram         7        pnt.
Joost         6        pnt.
Deze drie spelers deden drie keer mee en speelden derhalve 9 partijen.
 
Joost.

Simultaan

Een echte professional uitnodigen om een simultaanseance schaken is boven het budget van SV De Kameleon, maar een hele goede schaker met een persoonlijke connectie bleek wel mogelijk. Eenenvijftig jaar nadat ik voor het eerst in een simultaan tegen Herman van Halderen (*1947) speelde, kreeg ik eindelijk kans op revanche. 

Herman was destijds mijn leraar wiskunde, maar de seance gaf hij voor iedere leerling van het Veurs College die mee wilde doen. Ieder moest zijn eigen bord en stukken meenemen naar de seance. Mijn set was eigenlijk van mijn vader en hij had het waarschijnlijk ook niet nieuw gekocht. De stukken hadden een wonderlijke maar sobere vorm. Ik heb het nagezocht en het blijkt een ontwerp te zijn geweest van Calvert, dat een van de standaards was voordat het Staunton-ontwerp in zwang kwam.

Toen Herman bij mij de eerste zet kwam doen keek hij eerst bedachtzaam naar de stukken. Hij inspecteerde de Dame en de Koning, die inderdaad redelijk gender neutraal waren, en zei: “ach, dat moet wel lukken.” Inderdaad, na een zet of 20 stond ik verloren.

Op 16 april 2024 werd Herman met een vergelijkbaar probleem geconfronteerd. Vanwege een hoge opkomst bij de simultaan, moest al het beschikbare clubmateriaal op de tafels worden gezet. Behalve de wedstrijdborden, waren dat ook de plastic schoolsets, sommige met hinderlijk glimmende stukken, en ook het gepimpte kampioensbord. Ik heb Herman er niet over gehoord, maar het moet een psychedelische ervaring geweest zijn om aan deze verzameling voorbij te trekken.

Dat Herman zijn top-jaar al ruim achter zich had, hij speelde in 2012 (net na zijn pensioen) winst tegen GM Lalith en remise tegen GM Sundararajan, mocht niet deren. In een vlot tempo opende hij tegen achttien Kameleonnen. Na de vijfde zet lag het tempo iets lager, maar ik heb uitgerekend dat hij bijna vier uur lang gemiddeld elke 20 seconden een zet heeft gedaan, inclusief verplaatsing naar het volgende bord.

Zelf zat ik al gauw klem achter een opgerukte linie vijandige pionnen. Hoewel materieel de stand gelijk was, besefte ik dat dit uiteindelijk fout af moest lopen. Naarstig zocht ik een mogelijkheid de stelling open te breken. Op een geven moment dacht ik een gaatje te hebben gevonden om mijn torens te ontwikkelen. Helaas zag ik daarbij een dreiging die van de witte Dame uitging over het hoofd. In bijgaande stelling, met laatste zet 33. f6, speelden wij 33. … , gxf6 en 34. Qg6+ Ik zag natuurlijk onmiddellijk dat dit mat in 13 was en gaf op.

Vijf Kameleonnen waren mij voorgegaan, maar er waren er nog een heel stel die Herman ferm partij leverde. Uiteindelijk begon ook de tijd mee te spelen. Het werd later en later en kwart voor twaalf werden uiteindelijk de laatste knopen doorgehakt: Herman boekte 12 partijen winst en 6 remise, een score van 83%.

De remises zijn behaald door: Thijs B., Raymond, Han, Thijs N., Bram en Bas.  Chapeau.

Herman vertelde dat hij heel moe was geweest na de simultaan, maar dat hij het erg leuk had gevonden. Er is volgens hem goed geschaakt en verrassend anders dan in het westen. Waar bijvoorbeeld in het westen heel vaak Hollands wordt verdedigd (1 d2-d4, f7-f5), deed bij ons alleen Johan dat. Het wordt hier kennelijk niet voor niets De Achterhoek genoemd. Herman wist zich overigens ook feilloos te herinneren waar het bij mij definitief mis ging: toen ik rond de 25ste zet mijn paard van h6 weghaalde. En daar kwam geen notatie aan te pas.

Jan Helwig

 

Informatie

Opgericht anno 1997

Speellocatie

Antonia Azora
Industrieweg 115
7061 AP  Terborg

Agenda

Geen evenementen