Berichten

Zoiets heb ik nog nooit gezien !

Jan, Bert en Ton. Van te voren kende ik de voornamen van mijn tegenstanders bij het NK - schaak in Dieren al. Lekker degelijke Hollandse namen, dat konden wel eens lange partijen worden.
In een uitstekend gevulde Theotorne - sporthal speelde ik mijn partijen in de groep 4 - kamp. In groep 18 was ik huizenhoog favoriet. Ik had 1 ratingpunt meer dan Ton, dat telt toch lekker door.
Mijn openingspartij speelde ik met wit tegen Jan ( op papier de zwakste tegenstander ). Het Koningsgambiet leverde niet veel op. In het middenspel meende Jan dat zijn toren op veld b3 een prima plekje had gevonden. Nee dus !!  Ik sloot hem op en dreigde de toren met mijn loper te slaan. Jan kwam nog met een verrassing. Hij offerde een paard, dat ik met een pion moest slaan. Hierdoor kwam zijn toren vrij, maar stond hij wel een paard achter. Ik was vervolgens te zeker van winst en dat leverde een aantal slechte zetten op met remise als gevolg.
Met de gedachte veel gekker kan het niet worden, ging ik dinsdag achter het bord zitten om tegen Bert te spelen. Ik had wederom wit en er kwam een Siciliaan op het bord. Zoals vaker kon ik me niet beheersen en meende ongestraft de f, g en h - pion op te kunnen spelen. Dat ging lang goed. Bij zet 28 kwam de klad er goed in. 
Uiteindelijk kwam na mijn 48e zet onderstaande stelling op het bord. Zwart heeft 15 zetten lang geprobeerd mij met zijn dame op veld c4 schaak te zetten. Dat zou dameruil betekenen. Ik kon dat simpel voorkomen en mijn enige troef - de dame op f7 - zou voor remise zorgen. ( Dreigde namelijk telkens mat. )
Op zet 48 keek Bert nog eens goed naar zijn stelling en zag liefst 4 zwarte pionnen meer. Dat moet ik winnen, zag ik hem denken. Hij ging terug naar veld c8 om zijn verdediging te versterken en kreeg vervolgens " mat in 3 " om de oren. Conclusie: Veel gekker moet het niet worden.
Op woensdag hoefde ik niet te spelen - Ton was ziek. Gratis punt. Zodoende werd ik met 2 1/2 uit 3 winnaar van groep 18.

Informatie

Opgericht anno 1997

Speellocatie

Antonia Azora
Industrieweg 115
7061 AP  Terborg

Agenda