Berichten

Zege bij debuut in de 2e klasse.

In een spannende wedstrijd tegen OPC uit Oosterbeek, juist ja het zestal waarmee we vorig seizoen om het kampioenschap streden, wisten we onze eerste overwinning in de SOS - competitie te boeken.
Bijgaand de zes bijdragen van onze spelers.

Hier speel ik vol overmoed nadat ik in de opening een kwaliteit had verloren en mijn tegenstander in tijdnood kwam d7 terwijl ik Kxe3 had moeten spelen.Ik speelde nog een paar slechte zetten en kon uiteindelijk een pion promotie tot dame niet meer voorkomen van mijn tegenstander.Scherp blijven na uren schaken blijft niet eenvoudig!!

Degelijkheid troef.

Na advies van Henk heb ik besloten om als zwart gewoon op alle zetten van wit C6 
te spelen. Er  ontstond een degelijke partij van beide kanten die door een foutje werd
beslist. Mijn tegenstander en ik kwamen ongeschonden uit de opening. Na een 
paardenwissel op C6 moest wit zijn dame in veiligheid brengen. Dat deed hij niet op 
de juiste manier zodat ik het initiatief over kon nemen door met mijn dame een 
dubbele aanval op loper en pion te plaatsen (zie schema 1). Een paar zetten later 
was de pion voorsprong een feit voor zwart. De door mij voorgestelde dame ruil werd
tot twee keer toe afgewezen door mijn tegenstander. Dit leidde niet veel later tot de 
volgende stelling (zie schema 2). De druk op de C pion werd opgevoerd met mijn zet 
toren C8. De pion was lastig te verdedigen voor Wit en toren C1 spelen was niet de 
juiste manier. De stelling kan zo in de puzzels op chess.com of lichess. Vind de beste
zet voor zwart.

Eric

Schema 1

Schema 2

Zoals al gedacht, heb ik geluk gehad. De opening was nog wel redelijk, maar in het late middenspel was ik veel te opportunistisch en wilde ik iets forceren door g5 te spelen. dit was gewoon slecht en ik had moeten verliezen als mijn tegenstander het beter had gespeeld. op een gegeven moment was het +4 voor hem volgens de computer analyse. Gelukkig speelde hij het niet goed en kon ik afwikkelen naar een gewonnen eindspel.

Hier speelde wit Df2-f3 en toen kon ik de winnende afwikkeling spelen.
 
Hopelijk gaat het de volgende keer beter. In ieder geval met het team een goede overwinning.

Maarten

Ik speelde met wit tegen Dhr. Albert Kroon en kreeg al snel mijn favoriete opening op het bord. Met 4.., Le7 kwam zwart al wat passief te staan en na de 2e maal Pa5  (om mijn loper op c4 af te ruilen), kon ik met Lxf7+ een pion winnen. Zwart sloeg de loper niet en kwam met de Koning in het open veld te staan. Met 13 h3, ..  joeg ik zijn Paard naar h6. Merkwaardigerwijs bleek het Paard hier een sterke verdediger te zijn. Hij hield de zwarte velden rond de Koning onder controle. Direct mat zat er even niet in, maar ik won 2 pionnen en zwart verbruikte zoveel tijd dat hij al rond de 25e zet in zware tijdnood kwam. Dit ging uiteindelijk mis op de 32e zet, toen viel de vlag.

Henk

tsja... kwestie van te snel zetten? Verkeerde stemmetje in mn hoofd gevolgd? Stemmetje dat zei: kies de aanval. Ik zat in een wat beklemmende stelling als gevolg van een doordrukkende zwarte pion op de c-lijn na een spaanse openingsvariant waarin de witte lopers geruild werden. Gebrek aan controle op het witte veld c4 zat me tegen maar wat me nekte was iets heel eenvoudigs: dame en koning op 1 lijn nadat ik in die drieste bui in opdracht van dat stemmetje dat ik net noemde f4 had gespeeld, niet lettend op de zwarte pion op c5... de perfecte plug om een zwarte loper op d4 aan vast te schroeven met dodelijk gevolg, want dan stonde de zwarte loper en de witte konong en dame op 1 lijn. Volgt iemand het nog? Ik verloor een stuk door die dreiging van dameverlies en er dreigde veel meer onheil, onder andere in de vorm van een vorkje van paard met twee torens. Een kaartenhuis. Ik kon maar beter opgeven. Eerste partij die klaar was, meteen 0-1, mooie start is dat na onze promotie. Gelukkig is schaken een teamsport en hebben we ook goede spelers. 

Johan

Ik win op zet 25 een pion, waarmee ik uiteindelijk de partij mee kan winnen.

Raymond

 

Informatie

Opgericht anno 1997

Speellocatie

Antonia Azora
Industrieweg 115
7061 AP  Terborg

Agenda

28 mei 2024
Slotavond seizoen