Berichten

Theotorne 198 maatjes te groot !

De kop boven dit artikel slaat op het gemiddelde ratingverschil tussen beide teams. Het lijkt misschien dat we compleet weg gespeeld zijn, maar dat is bezijden de waarheid. Het was een spannende wedstrijd waarin we in het verre eindspel ( borden 1 en 2 ) de meerdere in de Dierenaren moesten erkennen.

Kameleon 1 Rating Theothorne 1 Rating
Ronde 4

Gessel van, R. (Raymond)1760 Vrouenraets, C.M.F. (Cor)1901 0 - 1
Oppewal, J. (Johan)1537 Gommers, P.H.T.W. (Piet)1740 0 - 1
Stevens, E. (Eric) 0000 Bergsma, H. (Henk)1599 0 - 1
Bruggink, G.J. (Han)1481 Rumpt van, D. (Dick)1658 0 - 1
Eijgenraam, F. (Frans)1329 Middeljans, E.J. (Ger)1587 ½ - ½
Visschers, F. (Fred)1386 Koppelaar, P. (Pieter) 0000 1 - 0

Gemiddelde Rating:1499 Gemiddelde Rating:1697

De eerste beslissing viel op het laatste bord. Fred ging "als een razende Roeland " over het bord. Bedenktijd had hij nauwelijks nodig. Zijn tegenstander, debutant in de SOS - competitie, maakte de fout om in het tempo mee te gaan. Het werd hem snel fataal. Fred toverde de ene wonderzet na de andere uit zijn mouw en zegevierde voor de eerste keer dit seizoen. Dat smaakt naar meer. ( Zie partij onder aan dit verslag. )
Frans zorgde middels een remise voor een mooie 1 1/2 - 1/2 voorsprong voor ons. Het was een rustige partij waarin Frans een pion achter raakte, die vervolgens terug won en in een eindspel twee lopers ( Frans ) tegen loper + paard besloten de spelers tot een puntendeling.
Dat de voorsprong niet lang stand zou houden was toen al duidelijk. Han en Eric moesten voor het ergste vrezen.
Han ( wit ) trof een aanvallende opponent die met loper + dame op de pion op h3 gericht Han vrij snel al onder flinke druk zette. Han bezweek snel - hij trapte in een valletje. Het kostte hem een stuk. Han kennende is er dan nog een kans dat hij terug komt, hoe vaak heb ik dat niet ervaren, maar dit keer was er geen ontkomen meer aan. Na twee uur spel kon hij de koning omleggen.
Eric maakte zijn debuut in de SOS - competitie. Veel kans had hij niet. Grote fouten maakte hij niet, maar hij kwam met zwart niet tot offensieve daden. Hij verspeelde twee pionnen en in verloren positie gaf hij onverhoeds pardoes zijn dame weg.
Op dat moment was ik nog steeds een klein beetje optimistisch. Raymond remise / Johan winst. Als alles mee zou zitten was dat misschien mogelijk.
Johan zette een pion achter om in een pion voor - een vrijpion op de c - lijn. Hij zette een perspectiefrijke aanval op, maar in het late eindspel en in flinke tijdnood raakte hij de draad kwijt. Lopers, paarden, een toren alles vastgeklonterd in het centrum. Geen wonder dat je dat onder druk van de klok niet meer kunt ontcijferen. Hij verloor een stuk en gaf op.


Raymond ging tot het gaatje. Hij had zijn stukken: twee torens en de dame op de witte koningsstelling gericht. Maar wat was vervolgens wijsheid ?? De omstanders keken verbijsterd toe toen Raymond zijn klok terug liet lopen van ruim vijf minuten tot onder de 50 seconden. Veel leverde het denkwerk niet op. De Theotorne - speler won eerst een pion en vervolgens een loper.

 

Informatie

Opgericht anno 1997

Speellocatie

Antonia Azora
Industrieweg 115
7061 AP  Terborg