Berichten

Kameleon wint strijd in stemhokje tegen De Toren uit Arnhem

Er was nog net geen trekkerdemonstratie buiten voor zorgcentrum Antonia maar binnen ging het er net zo heet aan toe als in het provinciehuis van Den Bosch aan de vooravond van de verkiezingen. Het team van de Kameleon nam het op tegen het zestal van De Toren uit Arnhem, in een bijzondere entourage: de stemhokjes stonden al klaar, inclusief rood potlood. Onze multifunctionele schaakzaal dient op woensdag 14 maart, de day after, als stemlokaal. Welnu, de uitslag van de confrontatie staat met dikke rode cijfers genoteerd: 3,5-2,5 in het voordeel van de thuisploeg.

Dat daar hard voor gestreden moest worden, spreekt vanzelf. De strijd ging lang gelijk op. Aan bord 4 haalde Johan het eerste punt binnen. Beloning voor een weloverwogen strategie; vind een zwakke plek bij de tegenstander en zet daar al je manschappen op in. Hier was dat de zwarte f-pion die achterbleef nadat zwart met zijn g- en h- pionnen de zwarte loper van wit had opgejaagd.

Aan bord 6 viel de gelijkmaker. Fred moest het hoofd buigen voor zijn tegenstander toen zijn toren gevorkt werd. Dat was evenwel niet de genadeklap, die was eigenlijk al eerder gevallen, eveneens in een situatie met een paard. Onnodig verlies, al met al, was de conclusie van Fred, die bovendien in de eindfase toch kansjes zag omdat wit er maar niet in slaagde zijn materiƫle voordeel om te zetten in resultaat.

Raymond aan bord 1 had het ongewoon moeilijk tegen een taaie tegenstander. Het eindspel ging verloren door een nogal nutteloos geworden witte loper die klem stond in een hoek, tegenover een oppermachtig paard van zijn zwarte opponent. Meer geluk (of nee, wijsheid natuurlijk) had Henk aan bord 2, ook daar een eindspel met paarden, waarin Henk duidelijk de overhand had dankzij een betere positie van zijn koning. Zo zie je maar, het gaat niet alleen om het aantal stukken en pionnen dat je hebt maar zeker ook om waar ze staan.

Een loodzware partij was er voor Stijn aan bord 5. Tot ver na elven stond bijna alle materiaal nog op het bord. Lang stonden Stijns lopers min of meer buiten spel maar hoe verder de partij vorderde, hoe meer hij deze stukken in het spel wist te brengen en met doordacht spel door kon duwen. Klasse overwinning!

Heel interessant tenslotte was het eindspel van Bram aan bord 3. Hij offerde een stuk en kreeg daardoor een riante overmacht van 4 pionnen voor terug. Een massasprint naar de finishlijn (massapromotie??) leek zich aan te kondigen. Maar helaas, helaas hij slaagde er toch niet in om die overmacht te verzilveren. Met de tijdsdruk op de loer besloot hij remise aan te bieden. Gelukkig kon teamcaptain Fred hem daar toestemming voor geven, want met remise was de overwinning voor de Kameleon binnen: 3,5-2,5.

Goed voor minimaal een tweede plek in de Osbo competitie.

Johan

Informatie

Opgericht anno 1997

Speellocatie

Antonia Azora
Industrieweg 115
7061 AP  Terborg

Agenda

28 mei 2024
Slotavond seizoen