Berichten

Goede start SOS - team.

Net als afgelopen seizoen speelden we in Groenlo. Net op tijd om niet in de veldslag tegen de Spanjaarden, die daar eind oktober nagespeeld wordt, verzeild te raken.
Een beetje voortbordurend op die gebeurtenis:  Maarten toonde zich een waardig aanvoerder van zijn Terborgse troepen ( streden we voor de Heren van Wisch ? ). Tegen de veruit sterkste Grollenaar zette hij een waar kunstwerk op. Zijn partij staat hieronder. Voorwaar een versterking voor ons zestal.
Bram had het veel moeilijker. In het begin van de partij overspeelde hij zijn opponent totaal. Vervolgens liet hij zich afleiden door de muziek die vanuit de bar de speelzaal binnendrong. " Ik begon ritmisch met mijn voet mee te bewegen, " aldus Bram. Het resultaat van al dat gewip was dat hij mat gezet werd.
( tussenstand 1-1 )
Joost greep de kans om al snel een Koningsaanval tegen de lang gerokeerde zwarte Koning op te zetten. Spannend werd het toen zwart hetzelfde deed tegen de kort  gerokeerde witte Koning. Joost was eerder, maar zijn aanval werd vakkundig afgeslagen. Na een grootscheepse afruil werd de partij op de 23e zet alsnog beslist toen Jan Kamperman verkeerd terugsloeg en een loper verloor. Achttien zetten later was het beslist.  (  2-1 )
Johan had het aan bord moeilijk tegen wedstrijdleider Guido Nijhoff. Laatstgenoemde had vrijpionen op de damevleugel en Johan een pionnenoverwicht op de Koningsvleugel. Die op de Damevleugel bleken doorslaggevend.  (  2-2 )
Henk verrekende zich in het begin ( leverde kwaliteit in ), maar had wel steeds het beste van het spel. Hoe hij de partij uiteindelijk besliste, was zeer vakkundig.  Zie diagram.  (  3-2 voor )
Het was nu aan Frans om minimaal remise te spelen. Hij negeerde een aanbod van zijn tegenstander en speelde op winst. Op knappe wijze drong hij de vijandelijke stelling binnen. Tot winst leidde het niet. Geplaagd door tijdnood en door goed verweer van wit, eindigde de partij in een punten deling.              (  3 1/2  -  2 1/2  winst. )   
 
Joost

SV Groenlo 1 

De Kameleon 1

Algera, R.W. (Remko)                         1776         
Nijhof, G.H.H.M. (Guido                     1583        
Koolen, A. (Ad)                                   1603               
Post, H. (Henk)                                   1406               
 Kamperman, J.W. (Jan)                     1245         
Klein Gunnewiek, V.H.J. (Vincent)      1006    
 Gemiddelde Rating:                          1437         
Marneth, M. (Maarten)    1768    0 - 1
Oppewal, J. (Johan)         1505    1 - 0
Oosterink, H.W. (Henk)    1589    0 - 1
Blasman, B.L. (Bram)        1561    1 - 0
Pöpping, J.M. (Joost)       1504    0 - 1
Eijgenraam, F. (Frans)      1346    ½ - ½
Gemiddelde Rating:        1546    2½-3½

Ieder nadeel heeft zijn voordeel…

In mijn partij aan bord 3 tegen de sympathieke heer Koolen, ging er iets grondig mis. Ik zag dat hij mijn Dame en toren probeerde aan te vallen. Ik zag een truc en dacht 2 stukken tegen een toren te winnen. Dat gebeurde ook, maar ik verloor ook 2 pionnen. Dat was niet zo slim, maar het voordeel was dat ik geen andere keuze had dan een koningsaanval. Plan: druk op f7 met de witte loper en de zwarte loper het liefst naar h6. Pionnen speelden geen rol in mijn plan, dus die konden mooi ophoepelen.

Op zet 35 had zwart beter Dd4+ gespeeld en na Df2 volgt een lange ingewikkelde variant, mag u zelf uitvogelen. Zoals het nu ging, was het snel voorbij.

Op bord 6 begon de partij afwachtend met veel pion zetten. Na afruil van de 
dames, toren en lopers tegen de paarden schoof de hele stelling in elkaar.

Met behulp van de beweeglijke zwarte paarden kon een opening worden 
geforceerd op de D lijn zodat de zwarte koning achter de witte stelling kon 
komen. In het eindspel, waarin beiden een pion tot dame hadden gepromoveerd 
kon zwart (door de tijdsdruk) niet de winnende voortzetting vinden en kwam het 
tot een herhaling van zetten. ½-½

 

Informatie

Opgericht anno 1997

Speellocatie

Antonia Azora
Industrieweg 115
7061 AP  Terborg

Agenda

28 mei 2024
Slotavond seizoen