Berichten

De oude leeuw brult weer eens !

De halve finales in de bekercompetitie leken dit jaar snel beslist te zijn. De witspelers Raymond en Joost hadden al snel alle troeven in de hand.
Eerstgenoemde speelde ze vlekkeloos uit. Hierbij flink geholpen door tegenstander Henk die het als volgt omschrijft:
 
Hier een kort verslag van mijn partij. Door een grote fout van mij, werd het geen partij om dieper op in te gaan:
 
In mijn zoveelste partij tegen Raymond dit seizoen stond de finale van de beker op het spel. We speelden een ons inmiddels bekende opening. Niks nieuws onder de zon, behalve dat ik vergat om op tijd Pf6 te spelen, een belangrijke zet in deze opening. Raymond reageerde natuurlijk direct en met Dh5+ was de partij eigenlijk direct beslist. Mijn koning werd het open veld in gedreven en na stukverlies was het wel genoeg. Wederom een finaleplaats voor Raymond. In die finale wens ik hem veel succes tegen Joost die in het verhaal hieronder dieper in gaat op zijn memorabele partij tegen Bram.
 
Zelf leek ik na drie kwartier de buit binnen te hebben. Ik kon Brams Dame slaan, maar meende iets sterkers te zien  ....  Dat werd het begin van een lange avond.
Sinds begin jaren negentig speel ik met regelmaat het Koningsgambiet. In het begin met veel succes. De ( volgens de boeken/ kenners ) inferieure opening was toen nog niet zo bekend bij de opponenten. De laatste jaren liet ik, na enkele pijnlijke nederlagen, mijn grote schaakliefde steeds meer links liggen. 
Pijnlijke nederlagen, waaronder twee identieke tegen Bram. Toen ik vorige week tegen hem, na een Schotse opening, ook kansloos de bietenbrug op ging, dacht ik:
" Als ik toch verlies dan na een spectaculaire Koningsgambiet - partij, "
Henk bezorgde me een boek over het gambiet en een spectaculaire zettenreeks in het Cunningham - gambiet, dat ik zelf ook op mijn repertoire had gehad. ( Zie you-tube. )
De auteur van het boek heeft fijntjes bij deze variant vermeld:  " Als je niet bang bent om te verliezen, kun je dit spelen. " Dat sprak we wel aan. Ik besloot er voor te gaan.
 
Dinsdag 28 maart 2023: Joost - Bram ( Halve finale beker. )
 
1=e4     ;     e5
2=f4      ;     exf4
3=Pf3    ;     Le7
4=Lc4    ;     Lh4  +
5=g3      ;     fxg3
6=0-0    ;     .....
(  Een, voor mij, nieuwe zet. Ik speelde altijd  6) Kf1  ;  ....   Met slechte ervaringen. )
6=........  ;     gxh2  +
7=Kh1    ;     Le7
8=Lxf7 + ;     Kf8
9=Lc4     ;     Pf6
10=Pg5   ;     d6
11=Dh5 +   ;  g6
12=Dh6 +   ;  Ke8
13=Lf7 +     ;  Kd7
14=Pe6       ;  Pxe4
 


 
(  De zwarte Dame is voor het oprapen, maar omdat hij toch niet kan ontsnappen, besluit ik eerst iets aan de dreiging 15) ......  ;  Pg3 +  te doen. 
   Ik twijfelde tussen Dame naar h3 of naar f4. Het werd de laatste mogelijkheid ( oei ! ) en daarna werd het nog een lange avond. Vooral door sterk verdedigend spel van Bram. )
 
15=Df4    ;  Lg5
16=dxe4  ;  De7
17=Dd4   ;  b6
18=Dxh8  ; Lb7 +
19=Kxh2  ;  ...........   (  1-0 na 44 zetten en drie en een half uur spel. )
 
Joost.
 

Informatie

Opgericht anno 1997

Speellocatie

Antonia Azora
Industrieweg 115
7061 AP  Terborg