Berichten

Dagboek Joost deel 3

Dinsdag 30 juli 2019:
In een nog steeds snikhete sporthal speelde Fred een heel sterke, goed opgebouwde partij. Zijn tegenstander met een rating die ca. 250 punten hoger lag onderschreef dat na de partij van harte. Dan is het voor Fred wel erg sneu dat hij door een black - out op zet 31 verzuimt, middels een paardvork op beide torens ( Paard naar b6 ) er 1 te winnen. Wel gezien en ook van plan, maar toch niet gespeeld  ……  ( De wetten van de schaaksport zijn soms vreemd. )
Een aangeslagen Fred kwam nog bijna tot remise. Hij gaf zijn paard voor de beide vrijpionnen. Uiteindelijk hield zwart 1 pion op de koningsvleugel over en die besliste de partij. 
Waar Fred pech had, had Joost erg veel mazzel. In de eindstand ( zie diagram )  geeft zwart remise, omdat hij na lang nadenken niet weet hoe verder te gaan. Hij vreest de open g - lijn en het witte paard. Zelf had ik wel met zwart verder willen spelen. "Even " wat lijnen openen voor de torens en klaar is kees. Gelukkig heette mijn opponent Arno en niet Kees. Maar hoe dan ook, oordeel zelf.

Na Kh2 denkt zwart heel lang na, beweegt wat op zijn stoel heen en weer, bestudeert de klok in de speelzaal (  14.45 uur ), doet vervolgens nog 3 zetten en biedt dan remise aan. 

 

(Wit had het hier ook anders kunnen spelen, zie diagram hier onder, nvdr)

Woensdag 31 juli 2019:

Fred speelde de 8e ronde - ik de 3e en laatste. Na een uur spel leken beide Kameleonners het volle punt te kunnen noteren. Vooral Fred stond zeer riant. Hij had de partij heel sterk opgezet en het leek een kwestie van tijd voordat hij een punt zou kunnen noteren. Joost had een veelbelovende (?) aanval op touw gezet. Nu nog afmaken. Na twee uur spel zag de schaakwereld er heel anders uit. Fred had twee pionnen ingeleverd en verloor daarna geruisloos. Hoe precies heb ik niet gezien en na afloop ook niet gevraagd. Ik was zelf getroffen door een mokerslag en even de weg kwijt. Snel ging ik, in gezelschap van mijn Elly ( die helemaal uit Doetinchem was komen fietsen - wat een schat he ! ) weg van de plek des onheils. 

Van Fred heb ik geen diagram - wel van mijn partij. 

Ik heb drie partijen gespeeld. In de eerste laat ik me mat zetten, in de tweede moet ik , na een blunder, de kwaliteit inleveren. Twee stommiteiten daar kan ik mee leven. Van de 3e partij heb ik buikpijn overgehouden - in dat geval moet je kleding of schoenen gaan kopen / hier kom ik nog op terug. Ik durf hier te noteren dat ik in de 3e partij het voorzichtige spel van mijn opponent voortvarend aanpakte. Ik had er zin in en was benieuwd of ik mijn koningsaanval door zou kunnen zetten. En dan zo 'n blunder !! Kijk, verliezen vind ik niet erg - wen je ook aan, maar hier had ik even geen zin meer in de schaaksport. Net als het leuk wordt is het weer over.

Hoe kom ik tot dit soort blunders ? Ik geef de volgende mogelijkheden:

a) Ik ben te veel met mijn eigen spel ( aanval ) bezig.  b) Ik verlies de concentratie.  c) Ik kan niet beter.   In deze partij is het een combinatie van a en b. Nee, nu niet allemaal mailen dat het c moet zijn. Laat ,me even in de waan dat ik beter kan.

 

 

Stand na:  23)  Lg5 - f4   ;   …………………

 

Mijn plan om de torens op de open h - lijn te verdubbelen pakt desastreus uit.

 

23)  …………………….  ;  Th7   ?????

24) Dxf5                  ;  ……………………

 

Ik speelde nog een paar zetten en toen Elly op zet 29 binnenkwam, heb ik opgegeven toen ze het even niet zag.

 

Oh ja, wat de eerder vermelde buikpijn, kleding en schoenen betreft:  Toen we door het winkelcentrum naar huis fietsten, zagen we voor een kledingzaak een bord met boven genoemde tekst. Elly had blijkbaar buikpijn, want ze stopte en betrad de winkel om 10 minuten later met een jas naar buiten te komen. Tien minuten waarin na kon denken over het vervolg van mijn zeer bescheiden schaakcarriere. Nu uren later ben ik er nog niet uit.

Vandaag de laatste dag, en mogelijkheid om nog een beetje de schade te beperken.
Ik mocht tegen een vriendelijke 13 jarige jongeman, met de naam Zayd Maes.
Mooie naam, die ik zo nog nooit gehoord heb.
Ik kan hier mijn spel wel invoeren, maar aangezien ik een probleem daarmee heb om van jonge vriendelijke mens te winnen durf ik dat niet echt.
Ik was me aan het bedenken hoe ik hem mat kon zetten, toen hij om een remise vroeg. Ik vind dat hij dat wel verdient had, dus heb ik hem dat gegeven, en daarna laten zien dat het in 3 zetten eigenlijk mat gewezen was, hij was dus zeer blij, en ik dus tevreden. Veel plezier heb ik dus weer gehad, met natuurlijk een verlies van ongeveer 60 punten.
Je kunt niet alles hebben
Groetjes van Fred.

 

Informatie

Opgericht anno 1997

Speellocatie

Antonia Azora
Industrieweg 115
7061 AP  Terborg

Agenda

24 mei 2022
beker finale