Combineren.

Afgelopen zaterdag liep ik in Arnhem een boekwinkel binnen. Ze hebben daar een verdieping met afgeprijsde en 2e hands boeken. Daar lagen ook nog een aantal schaakboeken. Er lagen 2 boekjes over het paard en de loper, geschreven door Jan Timman. Uiteindelijk besloot ik een boek over chess tactics te kopen. Daar zou ik geen spijt van krijgen, bleek achteraf. De auteur, Martin Weteschnik, heeft de combinaties onderverdeeld in 7 categorieën. Hij geeft eerst de kenmerken van deze combinatie en daarna een uitleg over het uitvoeren van deze combinatie. Volgens hem kan je tussen 100 en 200 elo punten sterker worden als je dit beheerst. Goed dat zullen we dan wel zien.

Maar even terug naar de zaterdag, ik loop naar buiten en op de weg terug naar het station, zie ik plots links voor me een bekende persoon lopen. Jawel, het is niemand minder dan Jan Timman.

Als dat geen goed teken is, dan weet ik het niet meer.

Thuis bestudeer ik keurig de eerste bladzijden, het is allemaal erg interessant en leerzaam. Ik besluit om jullie ook even te laten mee genieten. Daarom de volgende diagram,toen ik deze voor het eerst zag, snapte ik er niets van. Hoe kon wit hier uit komen? Zwart dreigt mat te geven op h4 en als wit Tg1 weg speelt, volgt mat op g2. De oplossing ligt in de potentiële penning van zwarte Dame en zwarte Koning. Succes er mee.