Berichten

Afgeschminkt in Arnhem

Afgeschminkt in Arnhem.

We wisten van te voren dat de wedstrijd tegen het Arnhemse talententeam geen makkie ging worden. We misten onze 2 topspelers, onze 2 bakens in de mist. Raymond en Maarten waren er dus niet bij, maar dat het zo erg mis zou gaan?

Een beetje een fantasie opstelling met Joost op bord 1. Hij kreeg de zwaarste brok voor de neus geworpen, een 1900+ speler. In de opening verloor Joost een pion en daarna zag het er allemaal weinig hoopvol uit. Maar hij bleef knokken, tegen beter weten in?

Plots commotie. Henk had de laatste 10 partijen 9,5 punt gehaald, maar moest nu plots de strijd staken. Hij had een Dame slaat Paard zet totaal over het hoofd gezien. Het Paard stond weliswaar gedekt door de f-pion, maar die stond gepend…. Dit kostte niet 1 maar zelfs 2 stukken. In de analyse met IM Willy Hendriks kwam voor zwart c5 nog aan bod, met interessante mogelijkheden. Ik had het gezien, maar deed eerst nog en voorbereidingszet. Te laat dus.

Bram kwam al snel vreselijk te staan, zijn Toren stond vast en kon geen kant meer op, de rest van de avond werd de stelling steeds slechter. Er stond een Loper vlak voor zijn neus, en die was niet weg te krijgen. Het deed werkelijk pijn aan de ogen.

Deacon verloor hier en daar wat pionnen, maar vocht voor wat hij waard was. Dat is de goede spirit.

Nu wat lichtpuntjes: Johan en Eric stonden in ieder geval niet verloren, dat was al heel wat deze avond. Johan leek zelfs voor de winst te gaan. Eric hield de boel goed dicht tegen een speler met 300 punten meer rating. Op een gegeven moment leek de boel helemaal op slot te gaan, maar misschien sloeg hij de verkeerde pion met het Paard. Hij sloeg een randpion, terwijl een centrum pion logischer leek. Volgens Joost kon hij op een gegeven moment zelfs een Loper winnen, maar dat heb ik niet gezien.

Deacon moest na manmoedig vechten toch opgeven. Zijn debuut op het SOS niveau, dat komt wel goed met hem. Dat was 2-0.

Joost kon het ook niet meer bolwerken, hij ruilde misschien teveel stukken af en kreeg in het eindspel weinig kans meer. Zijn tegenstander vond het allemaal niet zo boeiend, hij vloog na iedere zet het lokaal uit en ging in de hal staan kletsen. Soms stonden alle tegenstanders tegelijk in de hal en waren wij alleen in de speelzaal…..

Bram zag twee torens op de 7e rij verschijnen en kon de zeilen ook strijken. Het werd steeds pijnlijker, maar Eric en Johan dan, zult u zegen. Nou dat ging dus ook behoorlijk mis. Eric kreeg een remise aanbod, in tijdnood, maar hij besloot door te spelen. Tja, dat was niet zo handig, want hij verloor daarna een pion en even later ook de partij. Jammer, want dat kost hem weer elo punten. Hij schreef het toe aan gebrek aan ervaring, volgende keer pakken wat je pakken kunt!

SOS4Maar Johan dan, hoor ik u zeggen. Tja Johan, die was lekker bezig, zijn tegenstander kwam in tijdnood, maar kreeg een vrij pion op de e-lijn. Te5 had het opgelost, maar Johan zag het niet en zette zijn Koning op een ongelukkig veld. Nu stond de Toren gepend en kon hij bijna niks meer doen. Uiteindelijk liep de pion door en werd de eindstand 6-0…….

Goed, verliezen kan een keer, maar dit was wel bar en boos. Volgende ronde zijn we vrij, kunnen we de wonden likken.

Henk Oosterink

Eigenwijs

Dat het een zware avond zou worden was meteen duidelijk. Waar wij met 1 jonkie het veld betraden was de tegenstander op alle borden voorzien van jeugdig elan. Misschien dat onze ervaring de doorslag zou geven. Mijn tegenstander toch een stuk jonger dan ik gaf aan dat hij al 14 jaar rond de 1600 stond. Tot zover, een eventueel voordeel op ervaring.

Mijn partij was eigenlijk vrij saai. Op een gegeven moment sloeg ik met mijn paard de verkeerde pion (computer gaf direct -3 aan). Gelukkig zag mijn tegenstander het juiste vervolg niet en niet veel later stond het ongeveer gelijk. Volgens de computer stond ik licht in het voordeel toen mijn tegenstander remise aanbood. Zelf dacht ik dat ik nog wel wat pionnetjes af kon snoepen, dus ging ook door (ook natuurlijk omdat hij mijn remise aanbod een aantal zetten eerder had afgewezen. Twee zetten later, maakte ik helaas een kapitale fout. Doordat ik mijn koning naar f3 speelde in onderstaande situatie, kon mijn tegenstander mijn actieve paard afruilen en daarmee ook mijn pion opeten. Koning g3 en er was niets aan de hand geweest.                

(uit de analyse achteraf bleek dat ik met wat wilde paardensprongen uiteindelijk al zijn pionnen had kunnen afsnoepen en de rechter stelling over had gehouden.) Met 5 minuten op de klok was dat geen uitgemaakte zaak, maar zeker wel remise. Volgende keer toch niet zo eigenwijs zijn.
Eric.

Informatie

Opgericht anno 1997

Speellocatie

Antonia Azora
Industrieweg 115
7061 AP  Terborg

Agenda