Berichten

De Kameleon vierde in SOS - competitie.

Na de laatste ( gezamenlijke slotronde ) kan de balans van dit externe schaakseizoen worden opgemaakt. Een balans die overduidelijk naar de positieve kant doorslaat. De vierde plaats in een sterke klasse. Prima !! Drie zeges, vier gelijke spelen en slechts een nederlaag. Voorwaar cijfers om mee aan te komen. 
De laatste wedstrijd laat zich als volgt samenvatten:
Bord 1: Maarten. Snelle grootschalige afruil en daardoor een remise.
Bord 2: Bram: Gaf een veel betere stelling uit handen. 0-1
Bord 3: Johan. Partij bleef steeds in evenwicht. Remise.
Bord 4: Henk O.  Vlotte overwinning na "lokzet ".  1-0
Bord 5: Eric. Goede overwinning na prima partij-opbouw.  1-0
Bord 6: Joost. Sloeg terug met het verkeerde stuk, kostte een stuk.  0-1
 
Kijk in onderstaande tabel bij de kolom TPR  ( toernooiprestatie  )  en trek je eigen conclusie.
Die van mij:
**  Deacon weerde zich kranig en heeft met 1196 een mooie start gemaakt.
     Raymond speelde vier keer met zwart. Een superprestatie van 2062 was het resultaat. Zijn rating komt net wel/net niet boven de 1900.
     Bram bleef op bord 2 fier overeind. Hij komt boven de 1800.
     Frans was wederom de ideale invaller. Wint ca. 30 ratingpunten.
     Maarten had zijn jaar niet. Gaat flink wat punten inleveren.
     Henk O. Al zijn escapades op de verschillende schaaksites werpen hun vruchten af. Komt boven de 1800.
     Johan herstelde zich prima na een desastreuse seizoenstart. Blijft boven de 1700.
     Joost heeft het al langer niet. Gaat flink inleveren.
     Eric komt in de buurt van de 1600. Nog even de klok beter onder de knie krijgen.
 
Als wedstrijdleider veel dank aan alle spelers voor hun tomeloze inzet, sportiviteit en ( voor de chauffeurs )  de gereden kilometers.
Volgend seizoen wederom in de tweede klasse -  we moeten flink aan de bak !
                                                
 
Persoonlijke Resultaten

Speler                             Rating   1    2    3    4    5    6    7     8     #     Pt.       TPR    Kl.    W-We
Blasman, B.L. (Bram)        1778    0    1    ½    0    1    1    1    0     8     4.5      1857    0    0.82
Eijgenraam, F. (Frans)      1631    -    1     0     -    -     1    1     -     4      3        1816    2    0.99
Gessel van, R. (Raymond)1870   1    -    1      -    0    -    1      -     4      3        2062    -4    0.99
Jansen, D.J. (Deacon)            0    -    -    -      0    -     0    -      -     2      0       1196     0     0
Marneth, M. (Maarten)    1846   1    0    0    -    0    0    1      ½    7      2.5    1718    -1    -1.17
Oosterink, H.W. (Henk)    1794   1    1    1    0    ½    -    -    1      6     4.5    1899     0    0.72
Oppewal, J. (Johan)         1706    0    ½    -    0    1    1    ½   ½   7     3.5    1697    1    -0.09
Pöpping, J.M. (Joost)       1692        -    -    ½    0    -    0    -   0   4    0.5    1499     2    -1
Stevens, E. (Eric)              1572    1    0    -    0    ½    -    0      1   6    2.5    1641     0    0.58

Bijdrage van Joost.

Geslaagde Rapid - avonden.

Gezien de enthousiaste reacties van de spelers mogen we spreken van een geslaagd  experiment. Drie Rapid - avonden, met elke avond drie partijen, dit seizoen nieuw op de agenda en zeker voor herhaling vatbaar.
Veel spelers grepen de partijen aan "om eens iets anders te spelen ". Het Koningsgambiet kwam weer veelvuldig op het bord. Altijd verzekerd van een leuke partij !!
De eindstand is een rommeltje: niet iedereen speelde alle avonden mee,  maar goed, daar ging het ook niet echt om. Toch maar even de eerste drie noemen - ook leuk voor vrienden en familie.
Raymond  7 1/2 pnt.
Bram         7        pnt.
Joost         6        pnt.
Deze drie spelers deden drie keer mee en speelden derhalve 9 partijen.
 
Joost.

Simultaan

Een echte professional uitnodigen om een simultaanseance schaken is boven het budget van SV De Kameleon, maar een hele goede schaker met een persoonlijke connectie bleek wel mogelijk. Eenenvijftig jaar nadat ik voor het eerst in een simultaan tegen Herman van Halderen (*1947) speelde, kreeg ik eindelijk kans op revanche. 

Herman was destijds mijn leraar wiskunde, maar de seance gaf hij voor iedere leerling van het Veurs College die mee wilde doen. Ieder moest zijn eigen bord en stukken meenemen naar de seance. Mijn set was eigenlijk van mijn vader en hij had het waarschijnlijk ook niet nieuw gekocht. De stukken hadden een wonderlijke maar sobere vorm. Ik heb het nagezocht en het blijkt een ontwerp te zijn geweest van Calvert, dat een van de standaards was voordat het Staunton-ontwerp in zwang kwam.

Toen Herman bij mij de eerste zet kwam doen keek hij eerst bedachtzaam naar de stukken. Hij inspecteerde de Dame en de Koning, die inderdaad redelijk gender neutraal waren, en zei: “ach, dat moet wel lukken.” Inderdaad, na een zet of 20 stond ik verloren.

Op 16 april 2024 werd Herman met een vergelijkbaar probleem geconfronteerd. Vanwege een hoge opkomst bij de simultaan, moest al het beschikbare clubmateriaal op de tafels worden gezet. Behalve de wedstrijdborden, waren dat ook de plastic schoolsets, sommige met hinderlijk glimmende stukken, en ook het gepimpte kampioensbord. Ik heb Herman er niet over gehoord, maar het moet een psychedelische ervaring geweest zijn om aan deze verzameling voorbij te trekken.

Dat Herman zijn top-jaar al ruim achter zich had, hij speelde in 2012 (net na zijn pensioen) winst tegen GM Lalith en remise tegen GM Sundararajan, mocht niet deren. In een vlot tempo opende hij tegen achttien Kameleonnen. Na de vijfde zet lag het tempo iets lager, maar ik heb uitgerekend dat hij bijna vier uur lang gemiddeld elke 20 seconden een zet heeft gedaan, inclusief verplaatsing naar het volgende bord.

Zelf zat ik al gauw klem achter een opgerukte linie vijandige pionnen. Hoewel materieel de stand gelijk was, besefte ik dat dit uiteindelijk fout af moest lopen. Naarstig zocht ik een mogelijkheid de stelling open te breken. Op een geven moment dacht ik een gaatje te hebben gevonden om mijn torens te ontwikkelen. Helaas zag ik daarbij een dreiging die van de witte Dame uitging over het hoofd. In bijgaande stelling, met laatste zet 33. f6, speelden wij 33. … , gxf6 en 34. Qg6+ Ik zag natuurlijk onmiddellijk dat dit mat in 13 was en gaf op.

Vijf Kameleonnen waren mij voorgegaan, maar er waren er nog een heel stel die Herman ferm partij leverde. Uiteindelijk begon ook de tijd mee te spelen. Het werd later en later en kwart voor twaalf werden uiteindelijk de laatste knopen doorgehakt: Herman boekte 12 partijen winst en 6 remise, een score van 83%.

De remises zijn behaald door: Thijs B., Raymond, Han, Thijs N., Bram en Bas.  Chapeau.

Herman vertelde dat hij heel moe was geweest na de simultaan, maar dat hij het erg leuk had gevonden. Er is volgens hem goed geschaakt en verrassend anders dan in het westen. Waar bijvoorbeeld in het westen heel vaak Hollands wordt verdedigd (1 d2-d4, f7-f5), deed bij ons alleen Johan dat. Het wordt hier kennelijk niet voor niets De Achterhoek genoemd. Herman wist zich overigens ook feilloos te herinneren waar het bij mij definitief mis ging: toen ik rond de 25ste zet mijn paard van h6 weghaalde. En daar kwam geen notatie aan te pas.

Jan Helwig

 

We houden onze ongeslagen thuisstatus.

Door een ruime 4,5 - 1,5 zege op laagvlieger UVS 3 uit Nijmegen blijven we dit seizoen thuis ongeslagen. Gemakkelijk ging het niet, de opponent bood flinke tegenstand, daarmee maar weer aantonend hoe gering de krachtsverhoudingen in onze klasse 2B zijn. 
 
Bram speelde wederom erg goed en agressief. ( Zijn partij komt later, in een speciale bijdrage, aan bod ).

Verslag na zet 10:met zwart aan zet verwachtte ik zijn paard van f6 naar d5 maar van Lanen speelde paard g4 wat een matige/slechte zet is.Ik speelde hier h3 om het paard op een nog slechter veld te dwingen namelijk de enige optie naar veld h6.In deze stelling keek ik op intuitie naar een loper offer met schaak op h7 maar moest echt diep rekenen om van Laanen,s dame te dwingen naar een zeer slecht veld op h4.van Laanen nam mijn loper offer aan en toen ging het snel.Ik speelde op zet 13 paard g5 met schaak,van Laanen ging met zijn koning naar g6 en toen verasste ik hem totaal met mijn zet pion naar g4.Zoals eerder gezegd werd van Laanen,s dame gedwongen op veld h4(de enige zet) en ik speelde dame d3 met schaak,ik stond glad gewonnen.van Laanen speelde pion f5 maar ik had al gezien dat ik die pion en passant kon slaan.van Laanen,s koning kwam nu in een spervuur van mijn actieve stukken.Met mijn zet 17 paard h7 met schaak kon zijn koning alleen naar een zwart veld en in die diagonaal stond zijn dame op h4.Ik kon dan loper g5 spelen met schaak en tegelijk een aanval op zijn dame.Zover liet van Laanen het niet komen,na mijn zet paard h7 schaak zah hij ook dat zijn dame ten prooi viel en daarvoor geen tot weinig compensat6ie kreeg.van Laanen gaf op.Na 17 zetten veegde ik een gelijkwaardige schaker(rating 1740) van het bord.

Frans zorgde voor het tweede punt.

Maarten won op zijn eigen, gedegen manier.

Na een lange tijd weer eens Benoni gespeeld. Is vaak wat moeizaam wanneer wit het goed speelt, maar indien het niet zo goed wordt gespeeld krijg je altijd tegenspel. Zo ook in deze partij. Op de 26e zet speelde wit onnauwkeurig en kon ik een pion winnen doordat hij niet terug kon slaan ivm dame verlies.
Daarna speelde hij nog een aantal mindere zetten en op de 30e zet probeerde hij met Pd5 iets te forceren. Dit kon echter niet en ik wikkelde gemakkelijk af naar een eindspel met twee verbonden vrijpionnen. Eindelijk weer eens een goede overwinning in de externe competitie na 4 nederlagen op rij.
 
Johan wist de stelling van zijn opponent niet te kraken.
 
Vaak ben je te bang
 
Een mooie partij vol mogelijkheden liep uit op remise bij Oppewal versus Tanja aan bord 4. Zwart verslikte zich een beetje in zijn caro kahn opening. Zwart kwam met zijn witte loper voor zijn  e-pion te staan op e6, al vroeg in de partij. En die zat hem danig in de weg en deed hem besluiten om de opening om te buigen naar een soort konings indisch. Wit slaagde erin de zwarte lopers te ruilen waarna de zwarte koning kwetsbaar was achter de vooruitgeschoven g pion. Alle aanvalskracht van wit ging dan ook naar die zwakke plek.
Wit slaagde er evenwel niet in om dat voordeel goed uit te buiten. Na een mooie aanval waarin zwart het echt wel een wat benauwd had liep het na de nodige ruilpartijen uit op een eindspel met licht strategisch maar geen materieel voordeel voor wit maar ook weinig tijd, waarna remise een terechte uitkomst was van de partij. Omdat vier teamgenoten wel een heel punt veroverden voelde dat toch als een overwinning.
Analyse achteraf leert dat wit het grootste deel van de partij beter stond, soms tot +2, en iets agressiever had kunnen spelen. Conclusie: vaak ben je te bang.
 
Raymond speelde het eindspel sterk en won.
 

In de laatste (slot)ronde gaan we naar Nijmegen voor de wedstrijd tegen rode lantaarndrager Mook 2.
 
(  Joost ) 

 

Bied je remise aan, maar ik sta totaal verloren !!

Toen Joost na 45.)  Kd2 - e2  ;  ..........  remise aanbood, bezigde tegenstander Henk de titel van dit stukje.
We hebben nu dus drie meningen:  Joost, die niet weet hoe verder te gaan. Henk, die denkt verloren te staan en als derde FRITZ die zijn onvolprezen mening nog niet heeft gegeven.
Ik ( Joost ) keek / kijk nu als volgt tegen de stelling:
Plussen voor wit:  pion op d7   /   pionnenoverwicht op de damevleugel  /  centrale positie van de witte loper.
Plussen voor zwart:  pionnenoverwicht op de koningsvleugel  /  centrale positie van de koning
 
Vraag voor wit: Kan hij proberen met de Koning naar de damevleugel te lopen om daar nog een vrijpion creëren ?
                         Kan de witte loper op d5  een eventuele zwarte vrijpion stoppen ?
 
Vraag voor zwart:  Kan hij de pionnen op de witte koningstelling in beweging zetten ?
                              Ondersteuning door zowel Koning als loper kan niet. De loper moet immers promotieveld d8 in de gaten houden.
 
Kijk er eens naar - we laten nog weten wat FRITZ er van vindt.
 
De tweede halve finale leverde winst voor Raymond op. Tegenstander Johan koos voor de aanval, maar kon de pionnen op de damevleugel niet op de optimale velden krijgen. Het werd hem tegen 23.15 uur fataal. Johan gaf op met de woorden: "Proficiat. Je gaat naar de finale. " 
Wie zijn tegenstander wordt, moet in snelschaakpartijen tussen Joost en Henk ( 5 min. + 3 seconden per zet ) beslist worden. ( "Best of three. ")
 
(  Joost  )

Informatie

Opgericht anno 1997

Speellocatie

Antonia Azora
Industrieweg 115
7061 AP  Terborg